
Acerola – owoc tak potężny, że prawie niemożliwy
Acerola jest źródłem witaminy C, którą powinno się dostarczyć z pokarmem każdego dnia.
Aby zobrazować świadomość jej potęgi, dowiedz się, jak dużo witaminy C zawierają owoce tej niepozornej rośliny.
Acerola – naturalna broń
Gdy na nią spojrzysz skojarzysz ją z wiśnią lub czereśnią. W Polsce zyskała dużą popularność. Nazywana jest wiśnią z Barbados, gdyż pochodzi z Wysp Kanaryjskich. Miąższ owocu aceroli jest bardzo soczysty i słodki. Ten czerwono-purpurowy owoc zawiera ogromne pokłady witaminy C.
Bogactwo witaminy C
A teraz trochę matematyki. Owoc aceroli zawiera od 1000 do 4500mg witaminy C na 100g świeżej masy owocu. Średnio przyjmuje się ok. 1500mg tej witaminy. Stanowi to ok. 3% składu owocu.
Czy to dużo? Spójrz na listę poniżej i dowiedz się [mg witaminy C/100g produktu]:
- Sok z aceroli na surowo ok. 1500 mg/100ml
- Owoce dzikiej róży 800-4000mg/100g
- Gujawa 228 mg/100g
- Czarna porzeczka 181 mg/100g
- Papryka czerwona 128 mg/100g
- Jarmuż 120mg/100g
- Kiwi zielone 92mg/100g
- Brokuł 90mg/100g
- Truskawki 60mg/100g
- Cytryna i pomarańcz 53mg/100g
- Porzeczka biała lub czerwona 41mg/100g
- Szpinak świeży 30mg/100g
- Jeżyna 21mg/100g
Liczby nie kłamią. Acerola zawiera najwięcej witaminy C wśród wszystkich owoców. Zalecane dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego na witaminę C wynosi 80mg. Jedna sztuka owocu aceroli waży ok. 4g, zatem wystarczą Tobie 1-2 kulki owocu by spełnić zapotrzebowanie na tę witaminę!
1 kulka aceroli wyglądająca jak kulka wiśni zapewni Tobie tyle witaminy C co:
- 1,5 sztuki cytryny (115g)
- 100g truskawek
- 150g czerwonej porzeczki
- ¼ sztuki papryki (50g)
Natomiast szklanka soku z aceroli (200ml) dostarczy Tobie tyle witaminy C co:
- 5,5kg pomarańczy (ok. 18 sztuk),
- 5kg truskawek
- 3,2kg kiwi (ok. 32 sztuki)
- 2,3kg papryki (ok. 11 sztuk)
Jak widać, acerola bije wszelkie rekordy.
Liczby nie kłamią. Acerola zawiera najwięcej witaminy C wśród wszystkich owoców.
Witamina C – dlaczego taka ważna?
Czy witamina C jest ważna dla organizmu? Oczywiście. Kwas askorbinowy wpływa na właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, poprzez uczestnictwo w syntezie kolagenu.
Witamina ta, niezbędna jest dla prawidłowej pracy układu odpornościowego czy nerwowego. Ponadto wpływa na zwiększenie przyswajania żelaza w przewodzie pokarmowym czy zmniejszenie odczucia zmęczenia. Twój organizm jej nie wytwarza, zatem codziennie musisz zadbać o dostarczenie
jej z pożywieniem.
Acerola – więcej niż jedna witamina
Witamina C nie jest jedyną istotną substancją zawartą w aceroli. Znajdziemy w niej także wysokie ilości karotenoidów, jak beta-karoten oraz polifenoli, w tym antocyjanin. Substancje te wykazują silne działanie antyoksydacyjne stanowiąc ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Na uwagę zasługują także inne zawarte w aceroli substancje. Są nimi: witaminy z grupy B, szczególnie witaminy B1, B2, kwas pantotenowy, PP ( niacyna), potas oraz witamina A.
Podsumowanie
Owoce aceroli oraz sok z aceroli stanowią wysokie źródło witaminy C. Mogą zatem stanowić uzupełnienie Twojej diety o ten składnik pokarmowy. A czy Ty próbowałeś już kiedyś aceroli?
