
Co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację?
Obecne tempo życia wymusza szybkie zapamiętywanie wciąż napływających nowych informacji. Do tego niezbędne jest zachowanie czystego umysłu i pozostanie w stanie pełnej koncentracji. Czy wiesz, że odpowiednie odżywanie wpływa na Twój poziom koncentracji? Zatem jakie składniki diety powinny zwrócić Twoją uwagę? To nie takie trudne, jak może się wydawać – wszystko wyjaśniamy poniżej.
Niepodważalnie dieta, w tym to, co nakładasz na swój talerz, wpływa na zdrowie, a także na efektywność pracy mózgu. Substancje najczęściej kojarzone z wpływem na wydajność umysłu to witaminy z grupy B, antyoksydanty oraz witaminy C, E, a także magnez, potas, cynk, żelazo, kofeina i kwasy omega-3. Niedobór tych składników może niekorzystnie wpływać na pracę Twojego układu nerwowego, a tym samym wywoływać pogorszenie pamięci, problemy z koncentracją, zaburzenia nastroju, bóle głowy czy po prostu zmęczenie. W dalszej części, określę dokładnie wpływ najważniejszych z nich.
Witaminy z grupy B – łagodne wzmocnienie
Podstawowymi składnikami diety, wpływającymi na funkcjonowanie układu nerwowego, są witaminy z grupy B. Poszczególne z witamin mogą wpływać także na odporność, pracę układu sercowo-naczyniowego, krwiotwórczego, a nawet pokarmowego. Niedobory witamin B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B6, kwasu foliowego i witaminy B12, mogą przyczyniać się do zmniejszenia sprawności umysłowej, a deficyty poszczególnych z nich, wywoływać stany lękowe, bóle głowy, zaburzenia psychiczne czy niepokój. Jeśli zależy Ci na lepszej wydolności umysłowej, dbaj o ich odpowiedni poziom w swoim organizmie!
Gdzie można znaleźć te witaminy? Głównymi źródłami są pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze, ryż brązowy, makarony, a także rośliny strączkowe, mięso, ryby, mleko i produkty mleczne. W mniejszych ilościach, witaminy z grupy B występują również w warzywach i owocach. Dbając o pracę swojego mózgu nie zapomnij, zatem o tej grupie witamin.
Antyoksydanty – uniwersalna broń
Przeciwutleniacze (antyoksydanty), jak np. witaminy C i E czy cynk, są substancjami, generującymi ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te reaktywne formy tlenu wpływają niszcząco na komórki i tkanki ludzkiego ciała, mogąc przyczyniać się do rozwoju chorób. Ponadto badania podkreślają, że wyższy poziom antyutleniaczy we krwi łączy się z lepszą wydajnością pamięci. Wspomina się o korzystnym wpływie witaminy E na funkcjonowanie pamięci oraz na spowalnianie występowania choroby Alzheimera. Powyższe dowody wyraźnie zachęcają, by uwzględniać antyoksydanty w swojej diecie. Bogactwem witaminy E są tłuszcze roślinne. Pokłady witaminy C znajdziesz natomiast w papryce, natce pietruszki oraz w owocach aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczki i cytrusów.
Niepodważalnie dieta, w tym to, co nakładasz na swój talerz, wpływa na Twoje zdrowie, a także na efektywność pracy Twojego mózgu.
Kofeina – filiżanka koncentracji
W parze z pełnią koncentracji, na myśl od razu przychodzi znana wszystkim substancja zwana kofeiną. Kofeinę znajdziesz w kawie, herbacie, ale także w czekoladzie, kakao, napojach energetycznych czy suplementach diety. Kofeina wpływa na działanie centralnego układu nerwowego. Jednak lepsze efekty jej działania odczuwają osoby dawkujące kofeinę (np. pijąc kawę) sporadycznie. Wywiera ona korzystny wpływ zarówno na wydolność fizyczną jak i umysłową. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i przyspieszenie pracy serca, a tym samym lepsze dotlenienie mózgu i jasne myślenie. Często sięgamy po kawę w pracy, gdyż usprawnia ona procesy myślenia, polepsza koncentrację, a jednocześnie zmniejsza senność oraz zmęczenie.
Magnez – funkcjonalny niezbędnik
Magnez jest pierwszoplanowym pierwiastkiem naszego organizmu. Bierze udział w wielu przemianach energetycznych, przez co staje się niezbędny dla komórek ciała. Szczególny wpływ ma na pracę mózgu i serca. Jego udział w pobudliwości nerwowej wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Wysoki poziom magnezu usprawnia procesy uczenia się. Niestety powszechnie występujący stres, czy wysiłek umysłowy czy fizyczny, mogą sprzyjać niedoborom magnezu. Dobrym źródłem magnezu są produkty zbożowe z pełnego przemiału, jak kasza gryczana i płatki owsiane oraz orzechy, pestki dyni czy słonecznika i banany.
Podsumowanie
Aby koncentracja była na najwyższym poziomie, a mózg działał sprawnie, postaraj się zadbać o regularne dostarczanie swojemu organizmowi wszystkich wymienionych witamin i składników mineralnych. Jeśli połączysz to z odpowiednim nawodnieniem, wprowadzisz zrównoważoną dietę, prawidłową dawkę snu i regularną aktywność fizyczną, to odczujesz dużą poprawę i wzrost efektywności pracy.
Warto przy tym pamiętać, że cenne składniki odżywcze są dostępne w wielu produktach spożywanych każdego dnia. A po jakie produkty sięgasz, by stać się bardziej skoncentrowanym?
