X

Poznaj produkty funkcjonalne

Codzienny strażnik młodości i zdrowia!

Antyoksydanty – to słowo, które dla wielu osób brzmi tajemniczo i naukowo. Jednak coraz częściej pojawia się w kontekście zdrowia i urody. Nie musisz otwierać słownika, aby dowiedzieć się, czym są. Informację o antyoksydantach: jak działają i jakie mechanizmy mogą spowolnić Twój zegar biologiczny, znajdziesz w poniższym artykule.

 

Wpływ wolnych rodników na organizm

 

Nasz organizm pracuje na najwyższych obrotach każdego dnia. Wykonując wiele skomplikowanych, a niezbędnych nam do życia funkcji, produkuje także duże ilości wolnych rodników.

Wolne rodniki to atomy, które mają nieparzystą liczbę elektronów. Ich jedyną „misją” jest zdobycie brakującego, parzystego elektronu.  Poszukiwania brakującej pary przez wolne rodniki skutkują uszkadzaniem komórek naszego ciała, co negatywnie odbija się na naszym zdrowiu i wyglądzie.

Powstawanie wolnych rodników jest procesem naturalnym i pewna ich ilość jest wręcz niezbędna dla zachowania równowagi w organizmie.

 

Czynniki zwiększające namnażanie się wolnych rodników

 

Niestety w dzisiejszych czasach wolne rodniki wręcz zalewają nasz organizm. Odpowiedzialny za ten stan jest nasz dzisiejszy styl życia i warunki, w których żyjemy, na co dzień.

 

O zagrożeniach takich, jak palenie papierosów (także bierne palenie), nadużywanie alkoholu, zanieczyszczone powietrze mówi się głośno i niemalże każdy ma ich świadomość.  Niestety istnieje szereg innych zagrożeń powodujących wysyp wolnych rodników, z którymi nasz organizm ma kontakt codziennie, a których nie do końca jesteśmy świadomi. Do nich należą m.in.:

 

  • stres i przemęczenie
  • substancje chemiczne zawarte w środkach czystościowych czy kosmetykach codziennego użytku
  • promieniowanie UV oraz elektromagnetyczne (wi-fi, komputery, telefony komórkowe)
  • zbyt intensywny wysiłek fizyczny oraz brak czasu na regenerację

 

W efekcie komórki naszego ciała starzeją się dużo szybciej, co widać za równo po kondycji skóry, jak i kondycji całego organizmu.

 

Antyoksydanty wspierają walkę z wolnymi rodnikami

 

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Spowalniają procesy starzenia i zapobiegają występowaniu chorób cywilizacyjnych. Dzięki nim możemy dłużej cieszyć się młodością, a nasza skóra zachowuje sprężystość i zdrowy wygląd.

Do przeciwutleniaczy zaliczamy witaminy: A, C i E, bioflawonoidy oraz niektóre składniki mineralne (np. cynk i selen).

 

 

Skąd brać antyoksydanty?

 

Na szczęście natura zadbała o to, by nasze pokarmy były nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Świeże warzywa i owoce to skarbnica przeciwutleniaczy.  Warto jeść je 5 razy dziennie. Sięgajmy po różnego rodzaju owoce i warzywa, ponieważ różnią się one zawartością witamin czy polifenoli, które również mają ogromny potencjał antyoksydacyjny.  

Warto zadbać, aby to sezonowe, świeże owoce i warzywa znalazły się w naszym menu.

Dzięki temu dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w dużych ilościach.

Pamiętajmy, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A,E, ) przyswajają się w obecności tłuszczu, dlatego warto skropić sałatkę dobrej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub dodać równie zdrowych orzechów czy pestek.

Jeśli lubisz ciepłe napoje, popijaj niezwykle bogatą w antyoksydanty zieloną herbatę lub czystek.

Świetnym pomysłem będzie także szklanka soku owocowego bądź warzywno-owocowego. Z powodzeniem zastąpi jedną z pięciu rekomendowanych porcji owoców lub warzyw dziennie. Przy okazji jest to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie.

 

 

Który antyoksydant jest najważniejszy?

 

Wszystkie przeciwutleniacze są bardzo ważne i pełnią swoją określoną rolę w organizmie. Istnieje jednak pewien antyoksydant, który naukowcy nazywają „liderem wśród przeciwutleniaczy”. Mowa o glutationie (GSH), który produkowany jest przez sam organizm. Co więcej:

glutation usprawnia funkcjonowanie innych antyoksydantów – tych dostarczanych z zewnątrz z pożywieniem.

Inaczej mówiąc, jeśli mamy wysoki poziom glutationu, to wytwarzanie wolnych rodników jest zminimalizowane.

 

Jak podwyższyć poziom glutationu?

 

Glutation składa się z 3 aminokwasów (tripeptyd) i musi zostać wytworzony przez komórkę. Potrzebuje do tego niezbędnych składników, tzw. prekursorów.  Znajdziemy je w surowych jajach i mleku, awokado, brokułach, szparagach, czosnku, serku ricotta. Jeśli chcemy mieć gwarancję, że dostarczymy odpowiedniej ilości prekursorów i w ten sposób podniesiemy poziom glutationu, możemy sięgnąć po suplementację. Wybierzmy produkt, którego działanie jest potwierdzone naukowo, np. Immunocal.

Immunocal podwyższy poziom glutationu, dzięki czemu praca i właściwości innych antyoskydantów (dostarczanych z owocami, warzywami czy świeżymi sokami) zostaną podkręcone, a my będziemy cieszyć się doskonałą formą i zdrowiem.

 

Izabela Krawczyk

Dyplomowany Coach Zdrowia i Żywienia



Zobacz również produkty DrWitt