
Jak zadbać o odpowiedni poziom witaminy D zimą?
Uznaje się, że witamina D jest cennym składnikiem diety maluchów. Wspomaga ona budowę kości i jest niezastąpionym składnikiem regulującym ich prawidłowy rozwój. Witaminę D dla wzmocnienia kości coraz częściej przyjmują także seniorzy. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że witamina D wpływa na sezonową odporność niemal wszystkich mieszkańców naszego klimatu! Sprawdź, czy potrzebujesz jej suplementacji zimą!
W sezonie jesienno-zimowym częściej łapiemy infekcje i chorujemy na grypę – ale czy przyczyną rzeczywiście jest wyziębienie, jak odruchowo to tłumaczymy? Naukowcy sugerują, że osłabienie w tym okresie może wiązać się ze spadkiem poziomu witaminy D w organizmie i spowodowanym tym osłabieniem. Rozróżnia się witaminę D3, D2 oraz D1. Dowiedz się więcej o tej cennej witaminie!
Witamina D niedobór – co o nim świadczy?
Duża część z nas wiąże jesienny spadek nastroju z pochmurną pogodą i krótkimi dniami. Pośrednio jest to prawda, ponieważ z powodu braku słońca nasz organizm przestaje syntezować witaminę D z promieni słonecznych. Pojawiający się wtedy brak energii oraz zwiększona podatność na infekcje może wskazywać na niedobór witaminy D. Dlatego, kiedy tylko dni stają się krótsze, a ekspozycja na słońce dużo rzadsza, musimy świadomie zadbać o jej suplementację.
Witamina D pobudza układ immunologiczny do walki z bakteriami oraz wirusami.
Dostarczana regularnie przez cały rok wzmacnia odporność. Ponadto poprawia ona nastrój – jej suplementacja zimą znacznie wpływa na ogólne samopoczucie.
Witamina D – gdzie występuje?
Najwięcej witaminy D możemy uzyskać zażywając tzw. kąpieli słonecznych. Jest to metoda lecznicza, którą stosowano jeszcze przed wyodrębnieniem witaminy D w laboratorium i poznaniem jej właściwości! Pamiętajmy jednak, że na absorpcję tej witaminy ze słońca ma wpływ kilka czynników – w tym również zanieczyszczenie powietrza. Zakłada się, że efektywna ekspozycja słoneczna w Polsce występuje jedynie w okresie od maja do września w godzinach 10:00-15:00 przy odsłonięciu 15% obszaru ciała.
Witaminę D możemy przyjąć także wraz z posiłkiem. W chłodnych miesiącach warto wzbogacić dietę o świeżego węgorza, śledzie w oleju czy żółtka jaj. Te produkty zawierają najwięcej witaminy D3, czyli odmiany witaminy D, którą uznaje się za najskuteczniejszą. Weganie mogą postawić na witaminę D2 obecną w produktach roślinnych – np. ziarnach kakao, czy kiełkach słonecznika. Należy przy tym pamiętać, że witamina D wchłania się jedynie przy obecności tłuszczu, a wraz z dietą możemy pokryć maksymalnie 20% jej dziennego zapotrzebowania .
Dawkowanie u dorosłych i witamina D dla dzieci
Sięgnięcie po suplementy z witaminą D wydaje się rozsądnym rozwiązaniem, kiedy nie możemy spędzać zbyt wiele czasu na słońcu oraz gdy trudno nam kontrolować codzienną dietę. Preparaty z witaminą D dostępne są w formie kapsułek, kropel lub aerozolu dla najmłodszych, dlatego bez problemu zadbamy o zdrowie członków rodziny w każdym wieku.
Aby ustalić prawidłową dawkę witaminy D, należy wziąć pod uwagę masę ciała oraz dzienną ekspozycję na słońce.
Do przedawkowania witaminy D w organizmie dochodzi niezwykle rzadko, dlatego nie obawiajmy się przyjmowania jej w formach dostępnych w aptece oraz w dawkach polecanych przez lekarzy i producentów. Możemy mieć pewność, że ten rodzaj suplementacji pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie fizyczne i kondycję psychiczną w okresie jesieni, zimy i wiosny.
Pamiętajcie, że zdrowie i dobre samopoczucie opiera się na kompleksowej diecie, dlatego zadbajcie o wysoki poziom najpotrzebniejszych witamin, spożywając szklankę DrWitt dziennie!
Natalia Bobowik
dietetyk