X

Poznaj produkty funkcjonalne

Oszukaj czas – sprawdź, jak zachować młodość na dłużej!

 

Zachowanie energii i dobrej kondycji na dłużej jest w zasięgu każdego z nas! Co możemy zrobić, aby spowolnić procesy starzenia i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem?

 

Codziennie w naszym organizmie zachodzi wiele reakcji prowadzących do powstania wolnych rodników, czyli niesparowanych elektronów, których działanie znacząco przyspiesza procesy starzenia się komórek. Niestety, tryb życia współczesnego człowieka, pełen stresu, zanieczyszczeń środowiska i niezdrowych posiłków sprzyja powstawaniu dużej ilości wolnych rodników, z którymi organizm nie jest w stanie sobie samodzielnie poradzić. Wówczas mogą one powodować wiele negatywnych skutków, zaczynając od zmarszczek i pogorszenia odporności, a kończąc na zmianach nowotworowych.

 

Jak zneutralizować wolne rodniki?

 

Ogromnym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami jest aktywność fizyczna. Badania naukowe pokazują, że osoby, które aktywnie uprawiają sporty mają biochemicznie młodsze ciała nawet o 9 lat!

Możemy komponując dietę, wybierać produkty bogate w przeciwutleniacze, tj. witaminy A, C i E oraz minerały np. cynk, mangan, miedź, selen. Warto też, żeby znalazły się w niej polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które neutralizują wolnerodni.

 

Kolorowa dieta

 

Podstawą diety zawsze powinny być kolorowe warzywa i owoce. Czerwone, tj. pomidor, papryka czy czerwona kapusta oraz zielone, czyli brokuł, jarmuż, bób, szpinak oraz groszek, to doskonałe źródła witamin A, C i E. W codziennej diecie świetnie wkomponują się w lekkie, świeże sałatki!

 

W arsenale produktów wspierających nas w walce z wolnymi rodnikami nie może zabraknąć owoców.

W szczególności ważne są owoce jagodowe, bo dostarczają dużo witaminy C, antocyjanów oraz kwercetynę.

 

Gotując, używaj przypraw i ziół, które stanowią cenne źródła polifenoli oraz olejków eterycznych o dużym potencjale antyoksydacyjnym (np. kurkumę, cynamon czy chili). Do zielonych produktów zaliczamy tu również herbaty, czyli bogactwo katechin.

 

Możliwie często sięgaj po orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały i pistacje, które świetnie sprawdzają się roli przekąsek. Kilka sztuk w owsiance, muesli, surówce czy zupie doda twista zwykłym posiłkom oraz dostarczy niezbędnej porcji witaminy E i selenu.

 

Jak wprowadzić wymienione grupy składników do swojej codziennej diety? Na start proponujemy bogatą w antyoksydanty sałatkę.

 

Sałatka młodości z awokado i truskawkami

 

 

Składniki:

 

  • 150g świeżego szpinaku baby
  • 200g truskawek
  • 100 g sera feta
  • 1 awokado
  • garść orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • pieprz kolorowy
  • chili

Dressing:

 

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

 

Przygotowanie:

 

Umyj liście szpinaku oraz truskawki. Pokrój owoce w połówki, natomiast awokado i fetę w kosteczkę. Możesz od razu skropić awokado sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wszystkie składniki wymieszaj i przypraw pieprzem oraz chilli do smaku. Połącz składniki dressingu i dodaj do sałatki. Delikatnie przemieszaj całość i gotowe! Sałatka idealna na lunch w ciągu zabieganego dnia. Na zdrowie!

 

 

Podsumowanie

 

Dla zachowania młodości i dobrej kondycji ważna jest zdrowa, urozmaicona dieta, bogata w antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki. Podstawę codziennego jadłospisu powinny stanowić kolorowe warzywa i owoce, a także aromatyczne przyprawy, zioła i orzechy. Nie zapominajmy również o relaksie i umiarkowanej aktywności fizycznej, a efektami zdrowego trybu życia będziemy cieszyć się jeszcze przez długie lata.

 

Klaudyna Kordowska

Poradnia Mój Dietetyk

 

 

 

 

 

 



Zobacz również produkty DrWitt