
Oszukaj czas – sprawdź, jak zachować młodość na dłużej!
Zachowanie energii i dobrej kondycji na dłużej jest w zasięgu każdego z nas! Co możemy zrobić, aby spowolnić procesy starzenia i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem?
Codziennie w naszym organizmie zachodzi wiele reakcji prowadzących do powstania wolnych rodników, czyli niesparowanych elektronów, których działanie znacząco przyspiesza procesy starzenia się komórek. Niestety, tryb życia współczesnego człowieka, pełen stresu, zanieczyszczeń środowiska i niezdrowych posiłków sprzyja powstawaniu dużej ilości wolnych rodników, z którymi organizm nie jest w stanie sobie samodzielnie poradzić. Wówczas mogą one powodować wiele negatywnych skutków, zaczynając od zmarszczek i pogorszenia odporności, a kończąc na zmianach nowotworowych.
Jak zneutralizować wolne rodniki?
Ogromnym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami jest aktywność fizyczna. Badania naukowe pokazują, że osoby, które aktywnie uprawiają sporty mają biochemicznie młodsze ciała nawet o 9 lat!
Możemy komponując dietę, wybierać produkty bogate w przeciwutleniacze, tj. witaminy A, C i E oraz minerały np. cynk, mangan, miedź, selen. Warto też, żeby znalazły się w niej polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które neutralizują wolnerodni.
Kolorowa dieta
Podstawą diety zawsze powinny być kolorowe warzywa i owoce. Czerwone, tj. pomidor, papryka czy czerwona kapusta oraz zielone, czyli brokuł, jarmuż, bób, szpinak oraz groszek, to doskonałe źródła witamin A, C i E. W codziennej diecie świetnie wkomponują się w lekkie, świeże sałatki!
W arsenale produktów wspierających nas w walce z wolnymi rodnikami nie może zabraknąć owoców.
W szczególności ważne są owoce jagodowe, bo dostarczają dużo witaminy C, antocyjanów oraz kwercetynę.
Gotując, używaj przypraw i ziół, które stanowią cenne źródła polifenoli oraz olejków eterycznych o dużym potencjale antyoksydacyjnym (np. kurkumę, cynamon czy chili). Do zielonych produktów zaliczamy tu również herbaty, czyli bogactwo katechin.
Możliwie często sięgaj po orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały i pistacje, które świetnie sprawdzają się roli przekąsek. Kilka sztuk w owsiance, muesli, surówce czy zupie doda twista zwykłym posiłkom oraz dostarczy niezbędnej porcji witaminy E i selenu.
Jak wprowadzić wymienione grupy składników do swojej codziennej diety? Na start proponujemy bogatą w antyoksydanty sałatkę.
Sałatka młodości z awokado i truskawkami
Składniki:
- 150g świeżego szpinaku baby
- 200g truskawek
- 100 g sera feta
- 1 awokado
- garść orzechów włoskich
- sok z cytryny
- pieprz kolorowy
- chili
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Umyj liście szpinaku oraz truskawki. Pokrój owoce w połówki, natomiast awokado i fetę w kosteczkę. Możesz od razu skropić awokado sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wszystkie składniki wymieszaj i przypraw pieprzem oraz chilli do smaku. Połącz składniki dressingu i dodaj do sałatki. Delikatnie przemieszaj całość i gotowe! Sałatka idealna na lunch w ciągu zabieganego dnia. Na zdrowie!
Podsumowanie
Dla zachowania młodości i dobrej kondycji ważna jest zdrowa, urozmaicona dieta, bogata w antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki. Podstawę codziennego jadłospisu powinny stanowić kolorowe warzywa i owoce, a także aromatyczne przyprawy, zioła i orzechy. Nie zapominajmy również o relaksie i umiarkowanej aktywności fizycznej, a efektami zdrowego trybu życia będziemy cieszyć się jeszcze przez długie lata.
Klaudyna Kordowska
Poradnia Mój Dietetyk