X

Poznaj produkty funkcjonalne

Składniki diety a odporność

Kiedy jest lato, za dużo o niej nie myślisz. Kiedy przychodzi jesień lub wiosna – zaczynasz się nad nią zastanawiać. O czym mowa? O odporności. Aby Twój układ odpornościowy działał prawidłowo, potrzebujesz stałej broni. Są nią m.in. witaminy i składniki mineralne. Sprawdź jak działają na Twoją odporność!

 

Układ odpornościowy jest systemem mechanizmów, które mają za zadanie ochronić Ciebie przed bakteriami, wirusami i innymi patogenami, które wywołują zakażenia, przeziębienia oraz inne choroby. By ochrona ta działała prawidłowo, potrzebny jest szereg elementów w tym składników Twojej diety. Sprawdźmy więc jak poszczególne ze składników wpływają na Twoją odporność, a zatem stopień podatności na choroby. 

 

Witaminowa odporność

 

Podstawową bronią w walce o efektywną odporność, są witaminy. W tym przypadku najważniejsze to witaminy A, C, D, B12 i kwas foliowy.

 

  • W celu wzmocnienia odporności, nie zapominaj o witaminie A. Witamina ta współuczestniczy w tworzeniu komórek układu immunologicznego, a tym samym w prosty sposób przekłada się na Twoją odporność. Dodatkowo witamina A wspomaga utrzymanie skóry i błon śluzowych (w nosie, gardle, płucach, pochwie czy przewodzie pokarmowym) w prawidłowym stanie, co może przeciwdziałać rozwojowi zakażeń.  Witaminę A, w dużych ilościach znajdziesz w taki owocach jak morele, mango czy marakuja.     
  • Witamina D powszechnie i słusznie kojarzona jest z wpływem na układ kostny. Od niedawna łączona jest także ze wspieraniem prawidłowej pracy układu odpornościowego, choćby poprzez wpływ na różnicowanie się komórek odpornościowych np. limfocytów typu B i T .
  • Witaminą najczęściej kojarzoną z układem odpornościowym jest witamina C. Zawarta jest w dużej ilości w owocach takich jak acerola, gujawa, czarna porzeczka, kiwi i warzywach, jak natka pietruszki, papryka, jarmuż, brokuł czy brukselka. Warto wiedzieć, że w chorobach infekcyjnych występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto witamina ta wpływa na lepsze przyswajanie żelaza, który również wspomaga Twoją odporność.
  • Kwas foliowy znajdziesz w warzywach liściastych, jak szpinak, sałata, natka pietruszki i owocach, jak gujawa, mango. Witamina B12 (kobalamina) występuje głównie w produktach mięsnych. Odpowiedni poziom tych dwóch witamin odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu odporności.

 

Mineralne wzmocnienie

 

Witaminy to nie wszystko. Niezwykle istotne w dbaniu o odporność jest zestaw składników mineralnych. Wśród najważniejszych wyróżniono:

 

  • Cynk – kojarzony jest z wpływem na kondycję skóry, włosów, paznokci. Jego działanie jest jednak znacznie szersze. Cynk jest kluczowym elementem do aktywacji jednego z hormonów grasicy (tymuliny), pobudzającego różnicowanie komórek odpornościowych. Dbając zatem o odpowiedni poziom cynku możesz zmniejszyć częstość łapania infekcji
  • Selen jest antyoksydantem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, niszczących zdrowe komórki naszego ciała. Dodatkowo działa pobudzająco na układ odpornościowy, prowadząc do namnażania i różnicowania się komórek odpornościowych.  Znajdziemy go w rybach, owocach morza, wątrobach, otrębach i kiełkach zbóż .
  • Żelazo jest składnikiem niezbędnym do przenoszenia tlenu w organizmie. Jego oddziaływanie na układ odpornościowy jest złożony. Wystarczy jak zapamiętasz, że oddziałuje na tworzenie się i prawidłowe działanie komórek układu odpornościowego, tym samym wspierając prawidłowe działanie tego układu. 
  • Miedź – Odpowiedni poziom miedzi jest niezbędny do właściwej pracy układu odpornościowego. Składnik ten w największych ilościach znajdziesz w wątróbce, ostrygach, sezamie czy kakao.

 

Podsumowanie

 

Aby ochronić siebie przed infekcjami, najlepiej jeśli o pracy swojej odporności będziesz myśleć cały rok. Zapewniając sobie wsparcie omówionych witamin czy składników mineralnych, dostarczasz organizmowi narzędzi do stałej walki. To prosta droga do zdrowia!

 



Zobacz również produkty DrWitt