
Wiosenne przebudzenie – jak wspomóc organizm po zimie?
Pobudki nie zawsze bywają przyjemne, nawet jeżeli jest to przebudzenie wiosny. Organizm nie jest przystosowany do nowych warunków atmosferycznych i zmienia się sposób jego funkcjonowania – np. wydzielanie melatoniny, czyli hormonu snu. Czynniki te odbijają się na naszym nastroju i ogólnej kondycji. Jakie witaminy oraz minerały uregulują pracę organizmu podczas przesilenia wiosennego?
W naszym otoczeniu dostrzegamy pierwsze przejawy wiosny, lecz zamiast oczekiwanej radości, może dopaść nas zmęczenie. Nadmierna senność niweczy plany na weekendy za miastem i wyjścia na świeże powietrze. To objaw przesilenia wiosennego, które udarza tym mocniej, im większy skok temperatur funduje wszystkim wiosna. Dlatego często pierwsze słoneczne dni wcale nie dodają energii. Istnieją jednak sposoby na zniwelowanie tych efektów. Zobacz, jakie!
Osłabienie organizmu wiosną – skąd się bierze?
Wydawałoby się, że skoro pierwszy raz od dawna wygrzewamy się w słońcu i czujemy się w pełni dotlenieni, powinniśmy tryskać energią. Bywa jednak na odwrót. Dlaczego? Po pierwsze mocno zmieniające się wyże i niże atmosferyczne dają się we znaki meteopatom i osobom z problemami z ciśnieniem. Po drugie:
ludzki organizm nie jest przyzwyczajony do cieplejszej pogody i związanych z nią warunków, dlatego potrzebuje czasu na przywyknięcie do nowej sytuacji.
Ponadto zimą naturalnie spożywamy mniej witamin – wiąże się to z długim leżakowaniem spożywanych warzyw i owoców (jabłka, gruszki, ziemniaki, warzywa korzeniowe) w magazynach, a także apetytem na ciepłe, najczęściej kaloryczne posiłki z małą ilością surowych warzyw. Stąd mogą pojawiać się różnego rodzaju niedobory. Sytuacji nie poprawia fakt, że długotrwały mróz, a także ciepłe i suche pomieszczenia powodują, że skóra jest wysuszona, a paznokcie łamliwe.
Przesilenie wiosenne i nadmierna senność
Kiedy dni stają się cieplejsze, chcielibyśmy zrealizować wszystkie “wiosenne plany”. Okazuje się jednak, że osłabiony organizm wybiera niedaleką destynację – łóżko. Warto go posłuchać i nie ignorować oznak zmęczenia, bo to właśnie odpoczynek jest kluczem do regeneracji po zimie. Dorosła osoba powinna spać co najmniej 7-8 godzin na dobę.
Aby zachować prawidłową gospodarkę energetyczną, spożywaj produkty bogate w magnez, takie jak kakao, migdały, kasza gryczana.
Jeżeli pomimo zmęczenia, pojawia się problem z zasypianiem, postaw na witaminy z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego. Odnajdziesz je np. w mięsie, nabiale i jajkach (B2, B6, B12), pełnoziarnistych produktach zbożowych, a także roślinach strączkowych, orzechach (B1, B2, B6).
Witaminy, które przyczyniają się do zachowania zdrowia i urody
Objawy skórne, a także wypadanie włosów czy łamliwość paznokci mogą być oznaką ogólnego osłabienia. Warto zatem zadbać o swoją urodę od wewnątrz i uzupełnić ważne minerały.
Komfort nawilżonej skóry wspierają cynk oraz selen, a także witamina A, nazywana inaczej witaminą młodości.
Jak je uzupełnić? Cynk jest składnikiem m.in. groszku i pestek dyni. Witaminę A możemy spożywać w formie roślinnego karotenoidu (zielone liście i żółte oraz pomarańczowe warzywa) lub uzyskać ją z produktów odzwierzęcych (drób, mleko, jajka).
Aktywność fizyczna wiosną – zaraz po odpoczynku
Regularny ruch na zewnątrz jest wskazany o każdej porze roku, bo pozwala nam się dotlenić. Wiosną staje się on szczególnie ważny z tego względu, że intensywniejsze promienie słoneczne pozwalają uzupełnić niedobory witaminy D po zimie.
Niedostatek światła przez kilka miesięcy zdecydowanie wpływa na nastrój i odporność.
Najlepiej jednak dozować ruch na świeżym powietrzu i stopniowo pozwalać sobie na coraz większy wysiłek. Spacery w otoczeniu natury i proste ćwiczenia są już sporym postępem w stosunku do zimowych, leniwych przyzwyczajeń. Aby wyjścia w niepewnej pogodzie nie przyniosły przeciwnego skutku i pogorszenia zdrowia, warto zadbać o odpowiedni poziom witaminy C. Pomoże ona wzmocnić odporność w okresie ogólnego, wiosennego osłabienia. A więc pamiętaj, aby codziennie spożywać kilka porcji surowych warzyw i owoców – rekordzistami zawartości witaminy C są: porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, pomidory i papryka. Porcję witaminy C może dostarczyć Ci także DrWitt Odporność.
Pamiętaj o zdrowym trybie życia, zrównoważonej diecie i uzupełnianiu witamin. Rozsądne decyzje żywieniowe pozwolą zachować właściwą pracę organizmu w zmiennych warunkach przejściowych. Wspomóż się szklanką DrWitt i miej pewność, że Twoja dieta jest bogata w cenne wartości odżywcze.