X

Poznaj produkty funkcjonalne

Zmęczenie – co jeść, by nabrać energii?

Żyjemy w coraz większym biegu. Brakuje nam czasu na sen, relaks, sport, a nawet na zdrowe jedzenie. Intensywność naszego życia zwiększa się z roku na rok. Stopniowo zaczyna brakować nam sił, poziom koncentracji spada wraz z wydajnością naszych działań. Sprawdź, co należy jeść, by nabrać więcej energii.

 

Definicji zmęczenia jest wiele, jednak subiektywne odczucie utraty sił rozpoznaje większość z nas. Przyczyn takiego stanu może być wiele. Zaliczamy do nich brak odpowiedniej ilości snu, intensywną pracę fizyczną lub umysłową, nadmiar stresu, brak relaksu czy aktywności fizycznej, a także nieodpowiednią dietę, w tym deficyty składników mineralnych i witamin. Badania wskazują, że za odczuwanie zmęczenia odpowiadać może niedobór witamin z grupy B, witaminy C oraz magnezu, a także żelaza. Czy wiesz gdzie możesz znaleźć te składniki? Już spieszę z pomocą. 

 

Witamina C – antyoksydacja przede wszystkim 

 

Witamina C jest jedną z podstawowych witamin antyoksydacyjnych chroniących Twój organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Zapewne nie raz słyszałeś o tej witaminie. Nie dziwi fakt, że dużo się o niej mówi, bo oddziałuje na organizm w bardzo wielu aspektach. Wspomaga działanie układu odpornościowego i nerwowego, a także odgrywa rolę w produkcji kolagenu wpływającego na kształtowanie się kości, zębów czy skóry. Jeśli natomiast po kolejnej przespanej nocy zastanawiasz się, dlaczego wciąż jesteś zmęczony, spójrz na zawartość witaminy C w Twoim pożywieniu. Jej prawidłowy poziom zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Pokłady tej witaminy znajdziesz w wielu egzotycznych owocach – aceroli, gujawie czy kiwi, ale również w rodzimej czarnej porzeczce.  

 

Witaminy B – oręż do walki z osłabieniem 

 

Witaminy z grupy B, stanowią szeroką grupę substancji regulujących działanie Twojego organizmu. Do tej grupy zaliczamy witaminę B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B6, B12, witaminę H (biotynę), PP (niacynę), kwas pantotenowy, a także kwas foliowy. Wśród nich, na szczególną uwagę w kontekście zmniejszania zmęczenia, zasługują witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B12 i kwas foliowy. Ta liczna grupa oddziałuje na znoszenie osłabienia czy zmęczenia. Witamina B1 (tiamina) jest np. niezbędna do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. W przypadku łagodnego niedoboru może pojawiać się u Ciebie osłabienie, drażliwość, zmęczenie, spadek koncentracji i pogorszenie nastroju. Największe ilości tiaminy występują w wieprzowinie i jej przetworach, produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, orzechach oraz w produktach nią wzbogacanych. Wśród świeżych owoców najwięcej tiaminy mają winogrona, pomarańcze, klementynki oraz ananas. Witamina B12, zwana kobalaminą, uczestniczy natomiast w tworzeniu czerwonych krwinek oraz jest niezbędna do odpowiedniej pracy układu pokarmowego i nerwowego. Niedobory mogą ujawniać się pod postacią chronicznego zmęczenia, spadku odporności, pogorszenia nastroju, zaburzeń pamięci czy koncentracji. Zadbaj, więc o odpowiednią ilość wszystkich z podanych witamin, jeśli odczuwasz ciągłe zmęczenie lub znużenie.

Badania wskazują, że za odczuwanie zmęczenia, odpowiadać może niedobór witamin z grupy B, witaminy C, magnezu oraz  żelaza.

podpis  

Żelazo – tlenowy sojusznik  

 

Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który musisz dostarczyć do swojego organizmu wraz z pożywieniem. Jego podstawową funkcją jest transport tlenu do narządów ciała, gdyż stanowi składnik ważnych białek organizmu, takich jak hemoglobina i mioglobiny. Żelazo przyczynia się do neutralizowania zmęczenia, poprzez wpływ na odpowiednie natlenienie tkanek. Elementem, który wspomaga wchłanianie dostarczanego żelaza, jest witamina C. Wobec tego zwróć uwagę, by łączyć żelazo właśnie z witaminą C, a tym samym zapewnić sobie optymalne jego wchłanianie. Żelazo znajdziesz głównie w produktach zwierzęcych jak w wątrobie czy nerkach, ale także w owocach czarnej porzeczce czy marakui.  

 

Magnez – energetyczna równowaga  

 

Czy wiesz, że niedobór magnezu może powodować apatię, osłabienie, obniżenie odporności i zmęczenie?  Zdecydowanie większe zapotrzebowanie na magnez mają osoby prowadzące stresujący tryb życia. Ponadto wchłanianie tego pierwiastka jest ograniczane przez alkohol, kawę, herbatę, a nawet nadmierną aktywność fizyczną. Duże ilości magnezu znajdziesz w otrębach, kakao, suchych nasionach roślin strączkowych, kukurydzy, maku, nasionach słonecznika i orzechach. Wśród owoców najwięcej magnezu występuje w marakui, bananach, porzeczce czarnej i gujawie.  

 

Podsumowanie  

 

Jeżeli pomimo przespanej nocy, ostatnio ciężko wstać Ci z łóżka, jeśli w ciągu dnia jesteś często zmęczony i rozdrażniony, choć zwracasz uwagę na odpoczynek i relaks. Gdy nie masz stwierdzonych chorób przewlekłych, a ciągle czujesz się osłabiony – może brakować Ci niektórych ważnych składników diety. Zadbaj, zatem o zdrowe odżywianie, gdyż odpowiednia dawka witamin i składników mineralnych może zdziałać energetyczne cuda.



Zobacz również produkty DrWitt